BIOGRAFIE

Richy Brown

Van New York via LA The Voices terug naar muzikale roots

 

 

Goud en platina

Richy Brown is een zanger met een staat van dienst waar je direct van onder de indruk bent. Hij deed mee aan de eerste editie van X-Factor waar hij eindigde als tweede. Met zijn deelname speelde hij zich in de kijker van LA The Voices met wie hij zes albums maakte, Carré uitverkocht, in alle grote muziekzalen en sportpaleizen van Nederland stond, meerdere gouden platen heeft gekregen en zelfs werd bekroond met een platina plaat.

 

Vrijheid

Met de start van zijn solo optredens in het najaar van 2015 laat Richy het publiek voor het eerst kennis maken met zijn nieuwe solo muziek. Tijdens het schrijven van zijn nieuwe muziek heeft de zanger alle tijd en vrijheid genomen om zijn eclectische afkomst en muzikale roots te onderzoeken. Het resultaat van deze zoektocht heeft hem geïnspireerd tot het schrijven van muziek die echt bij hem past.

 

Cross genre sound

Opgroeiend luisterde Richy naar veel soul en de pop R&B van de jaren negentig. Later verschoof zijn aandacht naar de jazzy sounds van Tony Bennett, Ella Fitzgerald, Norah Jones en Jamie Cullum. De crossgenre sound (blues, gospel, en R&B/ soul) van Solomon Burke deden hem inzien dat ook hij zich niet tot één genre of tijdsperiode hoeft te beperken bij het schrijven van zijn muziek.

 

New York City

Op achttienjarige leeftijd vertrok Richy naar New York City om daar stage te lopen bij de studio van Timbaland ten tijde van de opnames van het eerste solo album van Justin Timberlake. Richy kreeg de kans om in Timbaland’s studio zijn eerste demo’s op te nemen. Ook greep hij de kans veel van zijn oude helden live aan het werk te zien in de rokerige jazz clubs van New York. De drie jaar die hij in New York doorbracht, markeert dan ook een belangrijke tijd in de carrière van Richy.  

 

Downtown Music Publishing

Het album is een co-productie van Richy Brown en Tony Cornelissen (o.a. Di-rect, Van Dik Hout, Sabrina Starke, Fedde LeGrand, 3JS). Deze samenwerking heeft geleid tot een publishing deal met het prestigieuze Downtown Music Publishing in NYC (o.a. John Lennon & Yoko Ono, Cy Coleman, Ray Davies, Trevor Horn, Seal en Ellie Goulding). Het album zal in de tweede helft van 2016 verschijnen.

 

Vrolijk, eclectisch en persoonlijk

Het nieuwe album neemt de luisteraar mee op ontdekkingsreis langs verschillende muzikale stromingen en generaties. Het is een cross genre album dat moeiteloos pop met verschillende elementen uit de Amerikaanse contemporary jazz mixt. Dixieland, bebop en cooljazz drukken een flinke stempel op de muziek, maar ook vlagen van electro, hiphop, reggae en bossanova komen voorbij. Richy Brown is er in geslaagd om een vrolijke, eclectische en persoonlijke plaat te maken die dicht bij hem staat en de luisteraar kennis laat maken met zijn andere kant.